25 % av alle norske boliger har fuktproblemer!

Bygg fra før 1995 hadde minimale krav til våtrom og er spesielt utsatt. At skaden ofte er lokalisert i de områdene som koster mest å utbedre er årsak til mange rettstvister.
Problemene skyldes ofte lekkasjer, damp fra våtrom, dårlig ventilasjon, klima og beliggenhet. Langvarig fuktighet gir som regel en uheldig oppblomstring av både bakterier, sopp som kan bryte ned bygningens konstruksjoner. Denne prosessen kan skje i det skjulte og oppdages ikke feilen før lukt og synlige spor kommer frem. Da er det som regel for sent og kostbare tiltak må iverksettes.

En termografikontroll kan påvise fuktighet skjult bak kledning eller i bygningsmateriale. I enkelte tilfeller krever det noen enkle forberedelser. Romtemperatur senkes eller heves i kontrollområdet og reverseres under kontrollen. Fuktighet holder på temperaturen lenger enn luft og fuktige områder tydeliggjøres og skiller seg ut. På utvendige flate tak utføres kontrollen ofte om natten når temperaturen synker til kondenspunktet.

Årsak til fuktproblemer kan være;
- Lekkasjer via tak.
- Lekkasjer rundt vinduer og dører
- Manglende eller utett membran
- Tett vegetasjon nær veggen i kombinasjon med mye skygge
- Mangelfull drenering
- Feil i fundamenteringen
- Mangelfull uttørking  av materialer
- Mangelfull herding  av konstruksjoner
- Kuldebroer
- Kondens og lekkasjer rundt vannrør

Istapper som henger fra taket er ikke bare farlige, de kan også bli svært kostbare.

Myndighetene har strammet kraftig inn på regelverk, bøtenivå og strafferamme etter en rekke alvorlige ulykker de siste årene.

Istapper er et klart tegn på at noe er galt i tak eller loftkonstruksjonen som bør utbedres. En termografikontroll kan identifisere og lokalisere disse problemene og spare huseier for store og unødvendige kostnader og redusere faren for fallskader på mennesker og kjøretøy.
Fjerning av istappene løser problemet midlertidig - en termografikontroll kan løse problemet på permanent basis.

Husets helse
Hus med inneklimaproblemer blir ofte kalt “syke hus”, fra det engelske “sick building syndrome”.
Uttrykket over er ikke spesielt presist, ettersom det er vi som blir syke - ikke husene.
Dårlig innemiljø kan gjøre bygninger ubeboelige for noen, på grunn av risiko for sykdom. 



På generelt grunnlag kan husbygger nå velge bort en rekke mindre miljøriktige materialer, tidliger brukt i de fleste boliger. I dag er det et bedre utvalg av miljømerket og klassifiserte produkter, som huseier kan benytte for å bedre inneklima. Fukt gir gode betingelser for husstøvmidd og muggsopp, som kan være svært vrient å bli kvitt. Sørg for lufting, men unngå lufting av kjeller på varme sommerdager med høy luftfuktighet. Fuktigheten trekker inn og setter seg i tak, vegger og innbo. 

Sjekk rør og kraner på bad og kjøkken for lekkasje, selv små dråper kan gjøre stor skade over tid. Renslighet er viktig, også for husets helse. Hybelkaniner og smuss er mat for sopp og bakterier. Bruk en klut eller mopp på tak og vegger med jevne mellomrom, i tillegg til vanlig skuring av gulv. Moderat innetemperatur, helst under 22 grader er bra for hus og mennesker.

Høy luftfuktighet i varme rom skaper kondens
Kondensfukt kan føre til muggsoppvekst I soverommet bør en unngå tepper og tekstiler, luft sengetøyet hyppig og sørg for god utluftning. Sjekk vinduet om vinteren. Er det kondens i vinduskarmen har du for dårlig luftsirkulasjon. Alle tunge møbler burde også stå litt ut fra kalde ytterhjørner så du unngår kondens på veggen i vinterhalvåret. 

Bak kjøkkenbenk og vask, samt på sponplatene kan det ofte dannes mugg, her er det viktig å kontrollere med jevne mellomrom. Det er også viktig at man er oppmerksom på fuktkilder i huset som bad, badstu, dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Sørg for god utlufting. Ta en tur på loftet i januar eller februar, se etter mørk misfaring i taktroa. Er det det så har man kondens. 

Sjekk utsatte punkter i bygningen, grunnmur, der tak møter vegg, rundt pipen og vær også oppmerksom på spikere eller skruer i taket som er gjennomgående. Disse på kalde dager skaper kondens, som dråper seg i mildvær og drypper.

Et innemiljø er godt bare når det er godt for menneskenes liv, helse og trivsel.

Noen sjekkpunkter
- Sørg for lufting
- Unngå lufting av kjeller på varme sommerdager med høy luftfuktighet
- Sjekk rør og kraner på bad og kjøkken for lekkasje
- Bruk en klut eller mopp på tak og vegger med jevne mellomrom, i tillegg til vanlig skuring av gulv
- Bruk moderat innetemperatur, helst under 22 grader er bra for hus og mennesker.
 
tryggere bolighandel
Termografikontroll as - Tlf: 45 47 34 42 - Eckersbergsgate 63B - 0260 OSLO - Epost:  Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
alt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen alt